Η αλήθεια είναι ότι δεν τα τρώνε ακριβώς! Κατά κύριο λόγο τρώνε τα μικρόβια, τα βακτήρια και τους μύκητες που ευημερούν στην επιφάνεια των υλικών που αποσυντίθεται και μαζί με αυτά καταναλώνουν και τα ίδια τα απόβλητα. Οι γαιοσκώληκες δεν είναι σε θέση να φάνε τα φρέσκα λαχανικά που τους τροφοδοτούμε. Πρέπει πρώτα να αρχίσουν την αποσύνθεση τους και τότε είναι το καλύτερο γεύμα για τους γαιοσκώληκες. Κάποιοι από τους μικροοργανισμούς που καταναλώνονται από τους γαιοσκώληκες παραμένουν ζωντανοί ακόμα και μέσα στην διαδρομή του εντέρου των γαιοσκωλήκων ενώ άλλοι θανατώνονται. Στην παραγόμενη κοπριά των γαιοσκωλήκων (το κομπόστ) ενεργοποιούνται νέοι μικροοργανισμοί και η διαδικασία συνεχίζεται κυκλικά. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των υλικών που ρίχνουμε στον κάδο τόσο μεγαλύτερη και η ποικιλία των μικροοργανισμών και άρα τόσο πιο πλούσιο το μενού για τους γαιοσκώληκες μας. Το σημαντικό σε όλη αυτή την διαδικασία είναι οι μικροοργανισμοί που συμμετέχουν στο μενού να είναι αερόβιοι! Δηλαδή μικροοργανισμοί που απαιτούν την παρουσία οξυγόνου για την επιβίωση τους. Στην περίπτωση που στον κάδο σας επικρατήσουν αναερόβιες συνθήκες τότε αναερόβιοι μικροοργανισμοί θα εγκατασταθούν βλάπτοντας τον πληθυσμό των γαιοσκωλήκων. Οι αναερόβιες συνθήκες κατά κύριο λόγο σε έναν κάδο κομποστοποίησης οφείλονται στην υψηλή υγρασία που δεν επιτρέπει την κίνηση οξυγόνου. Η υψηλή αυτή υγρασία οφείλεται στα φυτικά υπολείμματα που μπορούν να έχουν περιεκτικότητα νερού ακόμα και 90%. Συνεπώς είναι σημαντικό το περιβάλλον μας μέσα στον κάδο να είναι υγρό αλλά όχι πλημμυρισμένο. Θα πρέπει να υπάρχουν υλικά που θα ‘αφρατεύουν’ το υλικό και θα επιτρέπουν την κίνηση του οξυγόνου. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η προσθήκη στο κάδο σας τεμαχισμένης εφημερίδας/χαρτιού ή ακόμα και χαρτόνι, υλικά τα οποία απορροφάνε ποσοστό της υγρασία αλλά κυρίως βελτιώνουν την δομή του υλικού ώστε να υπάρχουν θύλακες αέρα.
ΠΗΓΗ: EcoVRS